top of page

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Image by Gaelle Marcel

Κάθε Τρίτη ανοίγουμε τις πόρτες του κέντρου μας και καλωσορίζουμε περίπου 130 πρόσφυγες και αφού διαλέξουν ρούχα και παπούτσια σύμφωνα με τις ανάγκες τους, μετά κάθονται για φαγητό, το οποίο έχουν μαγειρέψει οι εθελοντές μας μαζί με γυναίκες πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μπορούν να χαλαρώσουν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και να μιλήσουν μαζί μας για ό,τι τους απασχολεί. Πολύ συχνά μας ρωτούν να μάθουν για τον Ιησού Χριστό κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε για την αγάπη και τη χάρη του Θεού.

 

Καθώς δε θέλουμε να εξαναγκάσουμε κανέναν να ακούσει το ευαγγέλιο παρά τη θέλησή του, προσκαλούμε όποιον πρόσφυγα θέλει να ακούσει για τον Ιησού να μείνει μετά το γεύμα. Κάθε φορά, μένουν πολλοί και ακούνε με προσοχή το μήνυμα του Ευαγγελίου.

 

Στο τέλος της ημέρας, μαζευόμαστε όλη η ομάδα και οι εθελοντές μας, και συζητάμε για το πώς πήγε η ημέρα, αν υπήρξαν προβλήματα, αν κάποιος πρόσφυγας έδειξε ενδιαφέρον για τη χριστιανική πίστη ή προσευχή κλπ. Κλείνουμε την ημέρα μας προσευχόμενοι.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Image by Shoeib Abolhassani

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Προσφέρονται μαθήματα γλωσσών ανάλογα με τις ανάγκες.  Όταν υπάρχουν πρόσφυγες που μένουν στην Αθήνα για μερικούς μήνες και θέλουν να μάθουν Ελληνικά ή Αγγλικά, τότε ξεκινούν τα μαθήματα.

Επιπλέον, διοργανώνουμε Βιβλικές μελέτες για άνδρες και γυναίκες, καθώς και μαθήματα σχετικά με την πολιτιστική ένταξη και μαθήματα ειδικών δεξιοτήτων.

Χρειαζόμαστε εθελοντές που να διαθέτουν χρόνο για να διδάξουν στους πρόσφυγες Ελληνικά ή Αγγλικά, καθώς και βοήθεια στις εργασίες του σχολείου σε μαθητές.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

​​

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

camp.jpg

Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά, άνδρες και οικογένειες

Με την βοήθεια εθελοντών από διάφορες χώρες, τη συνεργασία μας με την Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση (ΕΙΕ) καθώς και άλλες διακονίες, διοργανώνουμε τον μήνα Ιούνιο, στο συνεδριακό χώρο της ΕΙΕ στο Πόρτο Άστρο, ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για πρόσφυγες. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να περάσουν σ’ ένα ασφαλές μέρος μία εβδομάδα με παιχνίδια, κολύμπι, αλλά και να παρακολουθήσουν βιβλικά μαθήματα για τον Ιησού και την σωτηρία που χαρίζει.

 

Ο Θεός μας έχει ενθαρρύνει πολύ καθώς έχουμε δει πολλούς στα περασμένα χρόνια να φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν και να προσεύχονται για σωτηρία.

Παιδικές κατασκηνώσεις Καλάμου

Με τις προσευχές και την υποστήριξη πολλών πιστών και με την συνεργασία με την Κατασκήνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος στον Κάλαμο, Αττικής, στέλνουμε περίπου 25-30 προσφυγόπουλα. Τρεις εβδομάδες σε χριστιανική κατασκήνωση είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά αυτά! Ακούνε για τον Θεό, κάνουν Έλληνες φίλους, παίζουν μαζί και μαθαίνουν καλύτερα τη γλώσσα! Κάποιοι γονείς μας είπαν: “Ποτέ άλλοτε δεν επιτρέπαμε στα παιδιά μας να πάνε κάπου με άλλους, χωρίς εμάς. Ευχαριστούμε πολύ!  Ήταν η πρώτη φορά που μπορέσαμε να μείνουμε μόνοι σα ζευγάρι”. “Πότε θα κάνετε μια κατασκήνωση και για τους γονείς;”

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Image by Ian Schneider

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικα προγράμματα

Πιστεύουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μουσουλμάνους φίλους μας να ακούσουν το μήνυμα του Ιησού και να κατανοήσουν τον λόγο της έλευσης Του στη γη. Μέλη της ομάδας μας και εθελοντές υποδύονται σε θεατρικό τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη νύχτα που γεννήθηκε ο Ιησούς.

 

Σε συνεργασία με τοπικές εκκλησίες, κάθε Δεκέμβριο διοργανώνουμε 4-5 χριστουγεννιάτικα προγράμματα και προσκαλούμε περίπου 150 άτομα σε κάθε ένα, με ένα ιδιαίτερο γεύμα.

 

Εκατοντάδες πρόσφυγες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν το μήνυμα των Χριστουγέννων μέσα από ύμνους, τα μηνύματα και τις προσωπικές ομολογίες προσφύγων που πίστεψαν στον Ιησού Χριστό.

 

Στο τέλος κάθε προγράμματος δίνουμε σε όλους τους πρόσφυγες ένα δώρο, ένα πακέτο με χρήσιμα πράγματα καθημερινής ανάγκης.

Πασχαλινά Προγράμματα

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε μαζί με πολλούς πρόσφυγες το πάθος του Ιησού Χριστού. Τους μιλούμε για τον θάνατο, την ταφή και την ανάσταση του Ιησού. Τους καλούμε να σκεφτούν σοβαρά και να ερευνήσουν την αλήθεια για την σωτηρία τους.

 

Στα Πασχαλινά Προγράμματα συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε σε πολλούς πρόσφυγες για την αγάπη του Ιησού και την αιώνια σωτηρία. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι πια στην Ελλάδα. Έχουν μετακινηθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το μήνυμα της σωτηρίας πήγε μαζί τους.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Image by Joacim Bohlander

Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας πως έχουμε όχι ένα, αλλά δύο κτήρια αφιερωμένα στο σκοπό μας: ένα προσφυγικό κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Το Προσφυγικό μας Κέντρο ήταν το πρώτο που αποκτήθηκε μέσω αγοράς το 1994 και βρίσκεται στη Σοφοκλέους 53Δ στην Αθήνα.

Έκτοτε, κάθε Παρασκευή το κέντρο μας είναι ανοιχτό για όλους. Πολλοί πρόσφυγες έρχονται να συναντήσουν άλλους πρόσφυγες για να πιουν μαζί τσάι, να πλύνουν τα ρούχα τους, να πάρουν ό,τι ρούχα χρειάζονται, παπούτσια κ.λπ. και να να παίξουν παιχνίδια. Έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Ιησούς», να ζητήσουν μια Βίβλο και, αν το επιθυμούν, να μιλήσουν μαζί μας για τον Ιησού Χριστό.

Τον Οκτώβρη του 2016, ο Θεός έστειλε απάντηση στις προσευχές μας μετά από δύο χρόνια σε μορφή γράμματος: η οικογένεια του  Δρ. Ιωάννη Πάππα είχε αποφασίσει να κάνει δωρεά στα Χέρια Βοήθειας έναν ολόκληρο όροφο μεγέθους 210 τμ στον 5ο όροφο ενός κτηρίου.

Το Νοέμβριο του 2018, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο γραφειοκρατίας και ανακαίνισης, το Εκπαιδευτικό μας Κέντρο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στην Αιόλου 94 στην Αθήνα.

Εκτός από το κέντρο μας, τους επισκεπτόμαστε στα κέντρα φιλοξενίας (camp) και στα σπίτια τους. Επίσης, τους συνοδεύουμε σε νοσοκομεία, εγγραφές στα σχολεία και άλλα ραντεβού (για υγειονομικούς και νομικούς σκοπούς).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Image by Aude-Andre Saturnio

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Οι Πέμπτες είναι μια ξεχωριστή μέρα για τους άνδρες πρόσφυγες. Εκτιμούν ιδιαίτερα την ημέρα αυτή.

 

Μπορούν να έρθουν στο κέντρο μας για να κάνουν μπάνιο, να ξυριστούν, να κουρευτούν, να πάρουν ρούχα ή να πλύνουν τα δικά τους, να φάνε ένα ζεστό φαγητό και να κάνουν παρέα με άλλους πρόσφυγες πίνοντας άφθονο τσάι.

Την μέρα αυτή έχουμε το χρόνο και την ευκαιρία να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους για το ποιος είναι ο Ιησούς και πώς το αίμα Του μας καθαρίζει και μας σώζει αιώνια.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ & ΠΑΙΔΙΩΝ

children

Οι Τετάρτες είναι πολύ ιδιαίτερες μέρες για τις γυναίκες και τα παιδιά.

 

Είναι η μέρα όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, όλοι θα απολαύσουν ένα ζεστό μπάνιο και θα φάνε ένα νοστιμότατο γεύμα. Όλοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για τον Ιησού.

 

Οι γυναίκες μπορούν να χαλαρώσουν σε ένα ασφαλές μέρος, ενώ τα παιδιά τους παίζουν, και να απολαύσουν τον χρόνο τους συζητώντας με άλλες προσφυγίνες και με τις γυναίκες της ομάδας μας. Επίσης, μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και κάποιες από αυτές μπορούν να επιδιορθώσουν τα ρούχα τους στις ραπτομηχανές μας.

 

Αυτό που ξεχωρίζει στη διακονία της Τετάρτης είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν ερωτήσεις, χωρίς φόβο, για τον Ιησού και να ακούσουν το Βιβλικό μάθημα της ημέρας.

Οι γυναίκες της ομάδας μας με πολλή αγάπη, υπομονή και πιστότητα επενδύουν στις οικογένειες των προσφύγων με τις οποίες συνδέονται. Τις επισκέπτονται και στους δικούς τους χώρους για να δουν πώς να τις βοηθήσουν καλύτερα. Ακούνε τα προβλήματά τους με προσοχή. Τις καλούν στα σπίτια τους. Τις συνοδεύουν σε νοσοκομεία ή στην Αστυνομία όταν χρειαστεί. Μελετούν την Αγία Γραφή μαζί τους. Καλλιεργούν σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης, κάτι που το έχουν πάρα πολύ ανάγκη.

 

Εκτός από τη φροντίδα που παρέχουμε στις γυναίκες και τα παιδιά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τις ανάγκες τους. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στις υλικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες των γυναικών και παιδιών. Μέσα σ’ ένα ζεστό, γεμάτο φροντίδα περιβάλλον, προσφέρουμε φαγητό στις μητέρες και μια πλούσια διατροφή στα παιδιά από την πολύ φτωχή που συνήθως έχουν. Ταυτόχρονα τους δίνουμε την ευκαιρία να κάνουν μπάνιο και να πάρουν ρούχα. Έτσι, δράττουμε κι εμείς την ευκαιρία να τους δείχνουμε πρακτικά την αγάπη του Θεού μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Untitled design.png

Πρόγραμμα "Ομορφιές"

Πρόγραμμα Δεξιοτήτων για Γυναίκες Πρόσφυγες

Συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα για 5 μήνες, δημιουργώντας έτσι 20 εβδομαδιαίες συνεδρίες με 2 ομάδες το χρόνο. Κάθε εβδομάδα, δίνονται στις γυναίκες κουπόνια τροφίμων από σούπερ μάρκετ ως κίνητρο/βραβείο για τη σκληρή δουλειά τους.

Μέσω αυτού του προγράμματος, θέλουμε να εξοπλίσουμε τις γυναίκες με την ικανότητα και τη γνώση να δημιουργούν με διάφορες χειροτεχνίες, καθώς και να τις βοηθήσουμε να αναπτύξουν και να ενισχύσουν ικανότητες απαραίτητες στον εργασιακό χώρο, όπως η αξιοπιστία, η παρουσία και η συνέπεια. Η ελπίδα μας είναι ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να αποκτήσουν εισόδημα στο μέλλον, είτε στην Ελλάδα είτε αλλού.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:

Ράψιμο, ραφής στο χέρι για προχωρημένες (χάντρες & κεντήματα), κοσμήματα, κέρινα έργα & χειροτεχνίες.

Στα Χέρια Βοήθειας επιδιώκουμε τρόπους για την πώληση των προϊόντων που κατασκευάζουν οι γυναίκες μέσω διαφόρων εκκλησιών ή οργανισμών και το 100% των εσόδων επανεπενδύεται στο πρόγραμμα. Κατά την αποφοίτησή τους, θέλουμε να τους εξοπλίζουμε με τα εφόδια για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες στο σπίτι.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

bottom of page